Langustynki smażone z czosnkiem w winnym sosie
Langustynki smażone z czosnkiem w sosie winnym |
Składniki:
20 mrożonych langustynek
czosnek 4 ząbki
100 ml białego wytrawnego wina
łyżka soku z cytryny
łyżka pokrojonej natki pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek
świeżo zmielona sól morska
świeżo zmielony pieprz
pół ostrej papryczki
bułka paryska
masło czosnkowe
Sposób przygotowania:
Na patelni podsmażmy na oliwie drobno posiekany czosnek z papryczką, wrzucamy langustynki (można je zastąpić krewetkami), podsmażamy chwilę, następnie wlewamy wino, dusimy do 5 minut, doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem, posypujemy natką i gotowe.
Langustynki z podpieczoną bułką paryską, posmarowaną masełkiem czosnkowym i lampką wytrawnego białego wina.
Połączenie idealne.
Komentarze
Prześlij komentarz