Domowy kebab wieprzowy z sosem czosnkowym i domowymi frytkami
To danie króluje na naszym stole od dawna. Jest alternatywą dla "miastowego kebaba", równie dobrze smakuje albo i jeszcze lepiej😊
Należy zaplanować je z wyprzedzeniem, gdyż najlepiej zapeklować mięso, odstawić na noc, na drugi dzień upiec a na trzeci dopiero kroimy i przygotowujemy do podania.
Składniki:
Mięso należy upiec dzień wcześniej, schłodzone idealnie się kroi, można też poszarpać widelcem. Kawałek wieprzowiny natrzeć solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką z dodatkiem oleju odstawić na około dwie godziny do lodówki, przed pieczeniem wyjąć z lodówki, gdy temperaturą zbliży się do pokojowej, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego maksymalnie do 150 stopni, pieczemy w tej temperaturze od dwóch do trzech godzin w naczyniu żaroodpornym. Upieczoną łopatkę po ostudzeniu zostawiamy na noc w lodówce.
Przed podaniem kebaba, należy pokroić mięso na cienkie plasterki, (można posypać gotową przyprawą do kebaba, wymieszaną z łyżką oleju), a następnie podsmażyć na patelni.
Obrane ziemniaki kroimy na frytki, pieczemy w piekarniku na papierze do pieczenia w temperaturze 180 stopni, gdy będą miękkie i rumiane przekładamy na talerze. W międzyczasie smażymy mięso i przygotowujemy podkład warzywny.
Gotowe składniki nakładamy na talerze i polewamy sosem czosnkowym. Składniki wystarczą dla 3-4 osób. Smacznego!
Należy zaplanować je z wyprzedzeniem, gdyż najlepiej zapeklować mięso, odstawić na noc, na drugi dzień upiec a na trzeci dopiero kroimy i przygotowujemy do podania.
Składniki:
- 1,5 kg łopatki wieprzowej
- 1 kg dużych ziemniaków
- mix sałat
- czerwona cebulka
- pomidor
- kefir 300 ml
- majonez 2 łyżki
- śmietana 12% 150 ml
- łyżeczka soku z cytryny
- 0.5 łyżeczki cukru
- sól morska, świeżo zmielony pieprz
- łyżeczka posiekanego koperku
- wyciśnięte dwa ząbki czosnku
Mięso należy upiec dzień wcześniej, schłodzone idealnie się kroi, można też poszarpać widelcem. Kawałek wieprzowiny natrzeć solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką z dodatkiem oleju odstawić na około dwie godziny do lodówki, przed pieczeniem wyjąć z lodówki, gdy temperaturą zbliży się do pokojowej, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego maksymalnie do 150 stopni, pieczemy w tej temperaturze od dwóch do trzech godzin w naczyniu żaroodpornym. Upieczoną łopatkę po ostudzeniu zostawiamy na noc w lodówce.
Przed podaniem kebaba, należy pokroić mięso na cienkie plasterki, (można posypać gotową przyprawą do kebaba, wymieszaną z łyżką oleju), a następnie podsmażyć na patelni.
Obrane ziemniaki kroimy na frytki, pieczemy w piekarniku na papierze do pieczenia w temperaturze 180 stopni, gdy będą miękkie i rumiane przekładamy na talerze. W międzyczasie smażymy mięso i przygotowujemy podkład warzywny.
Gotowe składniki nakładamy na talerze i polewamy sosem czosnkowym. Składniki wystarczą dla 3-4 osób. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz