Szparagi smażone z orzeszkami ziemnymi i rodzynkami.

Sezon na szparagi w pełni więc przygotowałam do mięsa zielone szparagi, podsmażone z rodzynkami i orzeszkami na oliwie. Bardzo szybkie w przygotowaniu. 



Składniki:

  1. pęczek zielonych szparagów
  2. 2 łyżki rodzynek
  3. 2 łyżki orzeszków ziemnych
  4. 2 łyżki oliwy
  5. dwie szczypty ksylitolu lub cukru i soli 
  6. świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:

Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, nie trzeba obierać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić szparagi, dodać pozostałe składniki, skropić sokiem z cytryny (orzeszki wcześniej uprażyć na suchej patelni). Smażyć kilka minut. Grubsze szparagi podlewamy około 100 ml wody, przyprawiamy, dodajemy rodzynki, po odparowaniu dolewamy oliwę, na koniec orzeszki. Tak przygotowane szparagi od razu podawać na przykład ze smażonymi polędwiczkami wieprzowymi. 

Komentarze

Popularne posty